«Тамақ өндірістерінің технологиясы және биотехнология» кафедрасында Болон үрдісінің қағидаларына, Қазақстандық еңбек нарығының талаптарына сәйкес құрылған 10 білім беру бағдарламасы бойынша бакалаврлар, магистранттар, PhD-докторанттарды көп деңгейлі дайындау жүзеге асырылуда. Кафедраның материалдық-техникалық негізі - бұл заманауи құрал- жабдықтармен жабдықталған зертханалар мен арнайы дәрісханалар.
Қазақстан Республикасының Білім беру Үкіметі, Білім және Ғылым Министрлігі және Жоғарғы оқу орындары бекіткен өзектендірілген сыртқы және ішкі нормативтік құжаттар негізінде жүзеге асырылады.
ТолығырақКафедраның ғылыми бағыттары: - Тамақ өнімдерінің, биологиялық белсенді және дәрілік препараттардың техника және технологияларын, сонымен қатар азық-түліктік қауіпсіздік саласында талдау әдістерін әзірлеу. - Жануар және өсімдік текті шикізаттарды қолдану арқылы функционалдық бағыттағы тамақ өнімдерінің технологиясын әзірлеу.
Толығырақ«Тамақ өндірістерінің технологиялары және биотехнология» кафедрасында тәрбие жұмысы кафедраның бекітілген стратегиялық даму жоспары және кураторлық топтар тәрбие жұмысының жоспарына сәйкес өткізіледі. Кафедра студенттері Қазақстанның студенттер альянсы, студенттік дебат клубы, көңілді тапқырлар клубы (КТК) қатарын әрдайым толықтыруда, университет, қала, облыс және Республика деңгейінде өткізілетін жарыстарға және конкурстарға белсенді қатысады.
Толығырақ7M07203 - Тағам қауіпсіздігі
М111 Тамақ өнімдерін өндіру білім беру бағдарламаларының тобы 7М07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары білім беру саласына кіреді.
Каталог элективных дисциплин
Рабочий учебный план
Образовательная программа
План развития ОП
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университетінің, Инженерлік-технологиялық факультетінің, "Тамақ өндірісінің технологиясы және биотехнология" кафедрасы 7М07203 "Тамақ қауіпсіздігі" білім беру бағдарламасы бойынша магистранттарды дайындайды
Ғылыми-педагогикалық бағыттағы магистрлерді даярлау бойынша білім беру процесінің аяқталуының негізгі критерийі білім алушылардың теориялық оқытудың кемінде 84 кредитін, соның ішінде 4 кредит педагогикалық практика, 9 кредит зерттеу практикасы, сондай-ақ тағылымдамадан өтуді және магистрлік жобаны орындауды қоса алғанда, магистранттың ғылыми -зерттеу жұмысының кемінде 24 кредитін, қорытынды аттестацияның кемінде 12 кредитін игеру болып табылады. Барлығы 120 кредит.
2 жыл
Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Кәсіби қызметте негізгі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативті білім мен дағдыларды қолдану.
Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.
Магистратурада "Шет тілі (Кәсіби)" пәнін оқытудың мақсаты болашақ магистрдің кәсіби қызметінде тілді белсенді меңгеру дағдылары мен іскерлігін одан әрі дамыту негізінде шет тілінде білім берудің халықаралық стандарттары шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі тереңдету болып табылады.
6205 PP Педагогикалық практика
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және жоғары сапалы зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.
магистранттарда жалпыадамзаттық мәдениеттің бір бөлігі ретінде ғылыми ойлаудың тарихы мен философиясын (теориясын) терең түсінуге негізделген пәнаралық дүниетанымды қалыптастыру.
6205 PP Педагогикалық практика
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Курс жоғары білім берудің негізгі бағыттарын, қағидаттары мен заңдылықтарын зерделеуге бағытталған. Курсты оқу барысында қазіргі педагогиканың базалық ұғымдары, оқыту мен тәрбиелеудің тұжырымдамасы мен теориясы, жоғары мектептің дидактикасы қарастырылатын болады. Магистрант білім беру процесін ұйымдастыруды жобалау дағдыларын, жеке және топтық рефлексия тәсілдерін меңгереді, педагогикалық мақсаттарды сауатты тұжырымдай алады, білім беру технологияларын оқу үрдісінде қолдана алады, пәндердің жұмыс бағдарламаларын құрастыра алады.
Пәнді игерудің мақсаты-жоғары білім туралы білім жүйесін, оның мазмұнын, құрылымын, білім беру процестерін басқару принциптерін игеру және білім беру процесін басқару мен ұйымдастыруда заманауи технологияларды игеру.
6205 PP Педагогикалық практика
Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.
"Басқару психологиясы" пәнінің мақсаты қазіргі жағдайда психикалық құбылыстар жүйесі, мінез- құлықтың психологиялық айнымалылары және адамның саналы қызметі туралы ғылыми негізделген идеяларды қалыптастыру болып табылады және магистранттарда алынған психологиялық білімді білім беру қызметінде қолдану дағдыларын қалыптастыруға мүмкіндік береді
6205 PP Педагогикалық практика
Жоғары оқу орындарындағы жүйемен жалпы танысу, осы оқу орындарында бейіндік пәндерді оқытудың ерекшелігі, бағыттары - оқу, тәрбие және ғылыми. Практикалық қызметті жүйелі талдау. Зертханалық және практикалық сабақтардың әдіснамасы мен бағалауын жүргізу. Инновациялық және заманауи технологияларды және оқыту техникаларын қолдану. Сабақтарды кесте мен жоспарға сәйкес орындау. Аудиториямен байланыс. Оқу-әдістемелік материалдар жасау.
Магистранттардың теориялық білімдерін, іскерліктері мен дағдыларын практикалық бекіту, болашақ кәсіби қызмет саласында практикалық тәжірибе алу
7309 ZT (PB) Зерттеу тәжірибесі
Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Инновациялық әдістерді қолдана отырып, ғылыми зерттеулер жүргізеді және шикізаттың, материалдардың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтайды.
«Биологиялық шикізат пен материалдардың микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштерін зерттеу» пәні тамақ өнімдерінің сапасын зерттеуге және оны бақылауды қамтамасыз етуге, зиянды әсер ететін тағамның табиғи компоненттерін, сыртқы ортадан бөгде заттарды анықтауға негізделген, биологиялық текті ксенобиотиктер, тағамдық қоспалар. Тамақ өнімдері мен өнімдердің химиялық және биологиялық текті ксенобиотиктермен ластану жолдарын зерттеу. Жалған тағамдар, нитраттар, нитриттер, нитрозаминдер, тыңайтқыштарды анықтау. Бөгде қосылыстардың алмасуын зерттеу.
Пәнді игерудің мақсаты микробиологиялық көрсеткіштерді зерттеу әдістерін, токсикологиялық көрсеткіштер әдістерін, биологиялық шикізат пен материалдарды меңгеру
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
«Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау және олардың сапа нормалары» пәні шикізат пен тамақ өнімдерінің ластаушы заттары туралы білімді, қауіпсіздік стандарттарын, тамақ өнімдерінде ластаушы заттардың жиналуын болдырмау дағдыларын береді. Тағамдық қоспалар туралы негізгі білім: жіктеу, реттеу, бақылау. Тағамдарды таңбалау. Ол табиғи тағамның ағзаға кері әсерін тигізетін компоненттерін және олардың тағамды өңдеудің аспаздық техникасы мен технологиялық процестеріне әсерін зерттейді.
Пәнді игерудің мақсаты тағам өнімдеріндегі химиялық ластағыштардың эпидемиялық және радиациялық қатынаста болуы және олардың гигиеналық нормативтер мен қауіпсіздігіне сәйкестігі туралы түсінік беру
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
«Азық-түлік технологиясындағы зерттеу әдістері» пәнін оқудың нәтижесі тағам өнімдерін талдау әдістерінің классификациясын, тамақ өнімдерін өңдеудің физикалық әдістерін әзірлеу болып табылады. Гравиметрия ұғымымен, экстракциялық талдаумен, тағам өнімдерінің молекулалық спектрлік талдау әдістерімен және атомдық спектрлік талдаумен, нысаналы радиометриямен және түрлерімен танысу. Тағамды талдаудың оптикалық әдістерімен, тағамдық зерттеулердің химиялық әдістерімен, соның ішінде хроматографиямен зерттеу.
Пәнді игерудің мақсаты тамақ өнімдері саласында теоретикалық білімді және тәжірибелік дағды алуды қамтамасыз ету. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау саласында іскерлікті қалыптастыру. Зерттеулерді дайындау және өткізу.
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
«Тамақ қауіпсіздігі саласындағы техникалық реттеу» пәні өнеркәсіптік қауіпсіздікті реттеудің негізгі және негізгі пәні ретінде техникалық реттеуді, техникалық реттеу және техникалық реттеу функцияларын зерттейді. Технологиялық процестермен және тапсырмаларды орындау талаптарымен, қолданыстағы техникалық регламенттерге өзгерістер мен толықтырулар енгізумен танысу. Тамақ өнеркәсібіндегі техникалық реттеу саласындағы техникалық регламенттердің сақталуын және қазіргі заманғы бақылау құралдарымен жұмыс істеуді қамтамасыз ету бойынша бақылау жүйелерін зерделеу.
Пәнді игерудің мақсаты Қазақстан Республикасындағы техникалық реттеу туралы заңнама саласында білімді, жалпы және салалық техникалық регламенттерді, республикалық стандарттар мен ұйымдардың стандарттарын әзірлеу тәсілдерін, кәсіпорындардың мемлекеттік билік органдарымен өзара іс-қимылын игеру және игеру
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
«Су ресурстарын техникалық реттеу және қауіпсіздігі» пәні балық өнімдерінің сапасы мен оларға қойылатын талаптарды, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі үшін балық шикізатына қойылатын талаптарды, балық шаруашылығында өндірістің өндірістік қабілеттілігін зерттейді және мемлекеттік, мемлекетаралық, су биологиялық ресурстарын халықаралық басқару, бақылау органдары, қазіргі әлемдік балық аулау мәселелері. Ғылыми-зерттеу қызметін ынталандыру негізі ретінде балық шаруашылығы профиліндегі инновациялық орталықтарды құру.
Пәнді игерудің мақсаты су биоресурстарын шаруашылық пайдалануды реттеу және кәсіпшілік балық түрлерін қорғау бойынша жұмыста құқықтық құжаттаманы пайдалану дағдыларын қалыптастыру
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
«Консервілер өндірісіндегі техникалық реттеу және қауіпсіздік нормалары» пәні шикізаттың технологиялық сипаттамаларын, тағамдық өнімдерді консервациялау микробиологиясын және шикізат пен тамақ өнімдерін бұзылудан қорғау жолдарын зерттейді. Ыдыстарға бұйымдарды дұрыс орауды, ыдыс түрлерін үйретеді. Тағам өнімдерін термиялық зарарсыздандырудың микробиологиялық және термофизикалық негіздерін, тамақ өнімдерін асептикалық консервациялауды меңгеру. Консервілеу кезіндегі тағам өнімдеріндегі биохимиялық өзгерістерді және консервілеу өнеркәсібінде ферменттік препараттарды қолдануды зерттейді.
Пәнді игерудің мақсаты ауыл шаруашылығы шикізатын қайта өңдеудің жаңа тиімді әдістерін әзірлеу және жоғары сапалы консервіленген өнімдерді өндіру туралы білімді қалыптастыру мен меңгеруден тұрады,ол шикізат пен дайын өнімнің сапасын сақтау мәселелерін терең зерделеу қажеттілігімен байланысты
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
«Тамақ өнімдерін физика-химиялық және құрылымдық механикалық зерттеу» пәні инженерлік физика-химиялық механиканың ғылыми негіздерін, құрылымдардың түрлерін, дисперсия түрлерін, реологиялық денелердің классификациясын және шикізат пен дайын өнімдердің негізгі құрылымдық-механикалық қасиеттерін және басқа да технологиялық факторларды зерттейді. Білімалушы тамақ өнімдерінің құрылымдық-механикалық сипаттамаларын, тамақ өнімдерінің, сұйық және қатты өнімдердің ығысу сипаттамаларын өлшеу әдістері мен құралдарын меңгереді. Сығымдау сипаттамаларына технологиялық факторлардың әсерін және тығыздығын анықтайды.
Пәнді игерудің мақсаты тағам өнімдерінің құрылымдық-механикалық қасиеттері туралы білім алуы-қасиеттерді анықтау, сапалық көрсеткіштерді анықтау әдістері
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
«Экологиялық қауіпсіздік және тамақ өнімдерінің сапасы» пәні бойынша тамақ өнімдерінің қоршаған ортаға әсерін бағалау бойынша білім алады. Олар тамақ өнімдеріне экологиялық сараптама жүргізу негіздерін, тамақ өнімдеріне экологиялық сараптама жүргізу объектілері мен құралдарын меңгереді. Олар экологиялық сараптаманың әдістері мен нәтижелерін, мәліметтерді өңдеуді және тамақ өнімдерінің ластануының негізгі жолдарын, ластану мүмкіндігін және алдын алу жолдарын, тағамдық қоспаларды және басқа заттарды пайдалануды гигиеналық бақылауды зерттейді.
Пәнді игерудің мақсаты магистранттардың ғылыми, өндірістік және технологиялық қызметті жүзеге асыру үшін қажетті білім алуы
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
«Тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау» пәні тамақ өнімдерінің сапасы мен құрамына әсер ететін негізгі физикалық-химиялық факторларды анықтау әдістерін, тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен физикалық-механикалық қасиеттерін зерттеу әдістерін, тағамдық шикізаттың қасиеттері, олардың сапасын анықтау әдістері және дұрыс пайдалану . Тамақ өнімдерінің сапасына әсер ететін технологиялық процестер мен операциялардың өлшемдерін оқып үйрену және тағам химиясының негіздерін меңгеру.
Пәнді игерудің мақсаты магистранттардың ғылыми, өндірістік және технологиялық қызметті жүзеге асыру үшін қажетті білім алуы
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
Бұл «Генетикалық түрлендірілген тамақ өнімдерінің тағамдық технологияларының қауіпсіздігі» пәні биотехнологияның заманауи әдістерін қолдану арқылы алынған тамақ өнімдерін пайдалану, тамақ өнеркәсібін бақылау және дамыту, гендік модификацияланған организмдермен байланысты адам денсаулығы мен қоршаған ортаға ықтимал қауіптер туралы білім береді. генетикалық түрлендірілген тамақ өнімдері. Жаңадан пайда болған тағамдық биотехнология үшін нормативтік және қауіпсіздік жүйелерін құру: әлеуетті арттырудағы қиындықтар.
Пәнді игерудің мақсаты ҚР СанЕжН талаптарына сәйкес тағам өнімдерінің гендік модификацияланған көздері бойынша теориялық және практикалық білім алу.
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Тамақ өнімдері технологиясындағы қауіпсіздікті зерттеудің ғылыми негіздері. Тамақ өнімдері қауіпсіздігі саласындағы ғылыми ақпаратты іздеу және талдау. Өңдеу өндірісі саласындағы қауіпсіздік бағытында ғылыми, анықтамалық әдебиетпен және нормативтік құжаттармен жұмыс істеу дағдысын меңгеру
Пәнді игерудің мақсаты азық-түлік өнімдеріндегі шикізаттың сапасын зерттеу, қауіпсіздікке сертификаттаудың перспективті бағыттары, тағам қауіпсіздігі негіздерін зерттеу.
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және сараптамасы тамақтанудың гигиеналық негіздері» пәнін оқу кезінде тыңдаушылар тағамдық және тағамдық қауіпсіздік бойынша сапа көрсеткіштерін, негізгі критерийлерді, категориялар мен шкалаларды меңгереді. Олар халықтың тамақтану сапасы, жұқпалы аурулардың, тағамнан улану және гельминтоздардың алдын алу туралы негізгі түсініктерді алады. Олар шет елдерге барғанда алдын алу шаралары туралы білім алады. Жиі қолданылатын тамақ өнімдерінің гигиеналық сараптамасы және қауіпсіздігі бойынша дағдыларды алу.
Пәнді игерудің мақсаты жалпы және өнеркәсіптік санитария, тамақ өндірісінің гигиенасы негіздерін тереңдете оқыту, микроорганизмдердің рөлі, санитария және гигиена туралы ғылыми көзқарасты қалыптастыру, Денсаулық сақтау туралы қазіргі заманғы кешенді ғылым ретінде санитария және тағам гигиенасының тұжырымдамалық негіздерімен танысу, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы білім негізінде гигиеналық көзқарасты қалыптастыру
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
«Тамақ қауіпсіздігін сынау және бақылау» пәнін оқудың негізгі мәні сынау және тамақ өнімдерінің сапасын бақылау органдарының міндеттерімен және түрлерімен таныстыру, сынау тамақ өндірісінің технологиялық процесі ретінде. Көмекші материалды дайындау және сынау, үлгіні дайындау. Ғылыми-техникалық құжаттама және тағамдық шикізатты сынауды қамтамасыз ету талаптары туралы жалпы мәлімет беру. мүмкіндігі Ағымдағы сынақтарды сертификаттау, тамақ өнімдерінің сапа жүйесін сынау.
Пәнді игерудің мақсаты әдістердің негізгі ережелері туралы білімді қалыптастыру сынақтарды және бақылауды жоспарлау, ұйымдастыру және жүргізу, пайдалану үшін сынау нәтижелерін өңдеу ұйымдастыру, әдістемелік және техникалық өткізу мәселелерін зерттеу, определительных және түрлі сала бұйымдарын бақылау сынақтарын
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
«Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың әдістемелік аспектілері» пәні әлеуметтік-гигиеналық мониторинг түрлерін және оның негізгі міндеттерін, мониторинг критерийлерін, сондай-ақ халықтың тамақтануының экологиялық аспектілерін зерттеуге мүмкіндік береді. Қазақстан Республикасының. Қазақстандағы тамақ өнімдерінің нормативтік-құқықтық базасы және тамақ өнімдерін экологиялық сертификаттау туралы білім алу. Нормативтік-техникалық құжаттарды әзірлеу және өндіріске енгізу.
Пәнді игерудің мақсаты магистранттарда жан-жақты дамыған, әлеуметтік Белсенді, Шығармашылық ойлайтын тұлғаны қалыптастырудың қажетті негізі ретінде ғылыми ізденістің базалық білімі мен іскерлігін қалыптастыру, оларды ғылыми қызметте практикалық қолдану
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
«Тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету механизмі» пәні білімалушыларды тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылауға қатысты заңнамалық және нормативтік базамен таныстырады. Кәсіпорынның өндірістік ортасын, сатып алынған материалдарды басқару дағдыларын береді. HACCP принциптеріне негізделген жабдықты, тағамдық қауіпсіздік жүйесін тазалау және техникалық қызмет көрсету дағдыларын, жарамдылығын анықтау. Критикалық және бақылау нүктелерінің анықтамасы, әрбір нүкте үшін критикалық шектерді белгілеу және оларды бақылау.
Пәнді игерудің мақсаты "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы"КО ТР 021/2011 талаптарына сәйкес өндіру, сақтау және тасымалдау процесінде тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету жүйесін дербес әзірлеу және енгізу бойынша білім мен практикалық дағдыларды алу
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
«Инновациялық технологиялар және тиімді тамақтану» пәні адамның тамақтануы, тағам өнімдері және олардың химиялық құрамы туралы ғылымның негіздерін меңгеруге, кейбір тағамдық компоненттердің адам ағзасы үшін маңызын, негізгі және қосалқы қасиеттерін, тамақ өндірісінде қолданылатын құрамдас бөліктер, тамақтың технологиялық процестері мен өңдеу өнеркәсібінің ғылыми негіздері, тамақ өндірісінің негізгі және қосымша шикізаттары түсінуге мүмкіндік береді.
Пәнді игерудің мақсаты Қазақстан Республикасындағы инновациялық технологиялар және тиімді тамақтану ережелерін, тәртіптерін, түрлерін игеру, тәжірибеде қолдану болып табылады.
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
«Тамақ өнеркәсібіндегі ғылыми зерттеу әдістері» пәні тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің ғылыми-инновациялық негіздерін, тамақ өндірісіндегі ғылыми қызметтің бағыттары мен мақсаттарын және тамақ және өңдеу өнеркәсібіндегі заманауи зерттеу әдістерін зерттейді. Өсімдік және мал шикізатынан өнім өндіру технологиясын жетілдіру мүмкіндігін, жалпы халыққа қолжетімді азық-түлік өнімдерін өндіру тиімділігін арттырудың негізін қамтамасыз етеді.
Пәнді игерудің мақсаты тамақ өнімдері саласында теоретикалық білімді және тәжірибелік дағды алуды қамтамасыз ету. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау саласында іскерлікті қалыптастыру. Зерттеулерді дайындау және өткізу. Негізгі зерттеу сатылары: зерттеулерді жоспарлау, зерттеу бағдарламалары, зерттеу жабдықтарын аттестаттау, зерттеу әдістемелерін жасау және оларды аттестаттау, зерттеуге үлгілерді алу, зерттеу, зерттеу мәліметтерін өндеу, зерттеу нәтижелері бойынша шешімдер қабылдау.
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Заманауи әдістемелер мен зерттеу әдістерін, ғылыми-зерттеу жұмысындағы техникалар мен технологиялардың жаңа жетістіктерін пайдалана отырып, инновациялық жағдайларда күрделі кәсіби міндеттерді шешумен байланысты Білім және ғылым саласындағы қызметті дербес жүзеге асыру қабілетін дамыту
Ғылыми-зерттеу жұмыстарын жоспарлау және ұйымдастыру, оның ішінде ғылыми зерттеулердің бағытын зерттеу, таңдалған зерттеу тақырыбының өзектілігін анықтау және негіздеу, таңдалған тақырып бойынша әдеби деректерді талдау
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
«Тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері» пәні қоғамдық тамақтандыру және арнайы мақсаттағы өнімдер технологиясында микроорганизмдер мен ферменттік препараттарды қолдану бойынша білім мен тәжірибені береді. Пәнді оқу кезінде студент өсімдік және жануар тектес шикізаттан консервілер жасау технологиясы бойынша дағдыларды меңгереді және пробиотикалық өнімдерді өндіру ерекшеліктерін зерттейді. Азық-түлік өнімдерінің рецептураларын және технологиялық схемаларын әзірлейді
Пәнді игерудің мақсаты өсімдік және жануарлар шикізатын тамақ өнімдеріне қайта өңдеу негізінде жатқан химиялық, физика-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық процестерді зерттеу
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
«Рационалды тамақтанудың принциптердің ұйымдастырылуы» пәні рационалды тамақтануды және дұрыс тамақтануды ұйымдастырудың физиологиялық негіздерін, ішу режимінің физиологиялық және гигиеналық негіздерін үйретеді және түсінік береді. Тамақтану кезіндегі адам ағзасындағы негізгі зат алмасу, бірқалыпты тамақтану туралы, оларға қойылатын ережелер мен талаптар туралы түсінік береді. Ішу режимінің физиологиялық-гигиеналық негіздері туралы білім береді және т.б.
Пәнді игерудің мақсаты магистранттарды әртүрлі салалар технологияларының теориялық және практикалық негіздерін меңгеруге дайындау
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Қауіпсіздік, азық-түлік өнімдерін фальсификациялау саласындағы проблемалары бар, тауарлық сараптама кезінде тамақ өнімдерін анықтай алады.
«Қалдықсыз технологиялардағы гигиеналық қауіпсіздік» пәні қалдықсыз және қалдықсыз технологияның негізгі бағыттарын және қалдықсыз өндіріс түсінігін және тамақ өндірісіндегі экологиялық мәселелерді шешу жолдарын зерттейді. Ет өнеркәсібінде қалдықсыз өндіріс және жемшөп ұнына сүйек өңдеу, ет өнеркәсібінің қалдықтарын құрғақ экструзия әдісімен өңдеу, мал қанын жемдік мақсатта тамақ және өңдеу өндірістерінің салаларында білім береді.
Пәнді игерудің мақсаты жалпы және өнеркәсіптік санитария, тамақ өндірісінің гигиенасы негіздерін тереңдете оқыту, микроорганизмдердің рөлі, санитария және гигиена туралы ғылыми көзқарасты қалыптастыру, Денсаулық сақтау туралы қазіргі заманғы кешенді ғылым ретінде санитария және тағам гигиенасының тұжырымдамалық негіздерімен танысу, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы білім негізінде гигиеналық көзқарасты қалыптастыру.
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығына қойылатын гигиеналық талаптар» пәні жануар және өсімдік шикізатынан алынатын тамақ өнімдеріне нормативтік-техникалық құжаттамаға қойылатын талаптарды меңгеруге және тағамдық шикізат пен тағам өнімдерінің ксенобиотиктермен ластануын анықтауға мүмкіндік береді. химиялық және биологиялық шығу тегі, өсімдік және өсімдік шикізатынан алынатын тағам өнімдеріне микробиологиялық сараптама жүргізу. Қоғамдық тамақтану орындарының санитарлық нормалары мен ережелерінің сақталуын тексеру.
Пәнді игерудің мақсаты нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ету саласында практикалық жұмыс үшін қажетті білімді қалыптастыру.
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Сапаны жабдықтау модельдері. Сапаны басқару: схемалар композициялық және функционалды. Сапа құрылымы бөліктерінің құрамы мен мәніне қойылатын талаптар, оларды шолу. Мемлекеттік стандарттар, ИСО. Нормативтік-техникалық құжаттар, олардың сапаны қалыптастырудағы рөлі. Сапаның жалғыз белгісі. Өнімдердің сапасын жабдықтау, олардың тұжырымдамасы. Кәсіпорынның құрылысы: құру және басқару. Сапаны нашарлататын себептерді анықтау әдістері және оларды алып тастау. Кәсіпорындардағы сапаны бақылау нысандары.
Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнында сапаны қамтамасыз ету модельдері саласындағы білімді меңгеру
7309 ZT (PB) Зерттеу тәжірибесі
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Заманауи әдістемелер мен зерттеу әдістерін, ғылыми-зерттеу жұмысындағы техникалар мен технологиялардың жаңа жетістіктерін пайдалана отырып, инновациялық жағдайларда күрделі кәсіби міндеттерді шешумен байланысты Білім және ғылым саласындағы қызметті дербес жүзеге асыру қабілетін дамыту
Таңдап алынған тақырып шеңберінде эксперименттік зерттеулерді, деректерді өңдеу мен талдауды, зерттеу проблемасын түпкілікті қоюды, оны шешу әдістерін әзірлеу мен талдауды қамтитын ғылыми-зерттеу жұмысын жүргізу
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Тамақ өнімдеріндегі химиялық, биологиялық және радиоактивті ластанудың қауіптілігі» пәнін меңгеру кезінде магистрант радиоактивтілік пен иондаушы сәулеленуді және оның тағамға әсерін, радионуклидтердің адам ағзасына түсу көздері мен жолдарын, табиғи және жасанды сәулеленуді және оның әсерін зерттейді. тамақ бойынша. Иондаушы сәулеленудің адам ағзасына әсері және сәулеленудің адам ағзасына биологиялық әсері туралы түсінік алады.
Пәнді игерудің мақсаты тамақ өнімдерінің радиоактивті ластануы, дұрыс тамақтану және оны қамтамасыз ету құралдары туралы ғылыми дүниетанымды қалыптастыру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Тамақ өнімдерінің сапасын бағалау, сапасын басқару, сапасын моделдеу» пәні математикалық модельдеу және оларды зерттеудің заманауи әдістерін, модельдеу әдістерінің түрлерін және оларды қолдануды үйретеді. Өндіріс технологиясын жасаудағы математикалық модельдеу принциптерін, талаптарын, объектінің математикалық моделін құрудың негізгі кезеңдерін, объектілік модельдерді құрудың жүйелік, классикалық тәсілдерін игереді. Модельдеу, бағдарламалауды ақпараттық-коммуникациялық қамтамасыз ету дағдыларын алады.
Пәнді игерудің мақсаты азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің экологиялық сараптамасының ерекшеліктері туралы нақты түсінік қалыптастыру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Сәйкестендіру және бұрмалау мәселелері мен ақпараттық-аналитикалық әдістері» пәні азық-түлік өнімдерінің бұрмалану тарихы туралы мәлімет береді. Азық-түлік өнімдерін идентификациялау және критерийлер бойынша тамақ өнімдерін сәйкестендіру әдістері және контрафактілік азық-түлік өнімдерін анықтау, оның классификациясы және сәйкестендірумен байланысы бойынша зерттеулер жүргізу бойынша білім береді. сәйкестендіру сараптамасын, тамақ өнімдерінің түпнұсқалығын сараптауды жүргізу. Азық-түлік өнімдерін бұрмалаудың салдары, бұрмалаудың алдын алу шаралары туралы ақпарат береді.
Пәнді игерудің мақсаты магистранттарда азық-түлік тауарларын сәйкестендіру және бұрмалауды анықтау саласында теориялық білімді қалыптастыру және практикалық дағдылар алу
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Азық-түлік өнімдерін және ауыл шаруашылығы шикізатын зерттеудің заманауи әдістері» пәнін оқу кезінде магистрант тамақ өнімдерін зерттеудің электромеханикалық әдістерін, органикалық, бейорганикалық заттарды зерттеудегі вольтометриялық әдістерді меңгереді. Зерттеу әдістері мен әдістерін қолдана отырып, титрлеуді, полярографияны, кулометрияны және тағамдық зерттеулердің басқа түрлерін жүргізеді. Атомдық, молекулалық секторларды кванттық-механикалық бейнелеу оптикалық спектроскопияның жиі қолданылатын ұғымдарын қолданады.
Пәнді игерудің мақсаты тамақ объектілерінің құрамы, олардың қасиеттері, макро - және микронутриенттерді талдау әдістері саласындағы білім
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Астық өнімдерінің тауартану сипаттамасы және сараптамасы» пәні азық-түлік тауарларының бөлшек және көтерме саудасын ұйымдастыру, сауда және сатып алуды басқару қызметін жүзеге асыру үшін қажетті дағдыларды береді. Азық-түлік саудасындағы заманауи технология саласында білім алады және азық-түлік өнімдерінің сапасы мен оларға қойылатын талаптарды зерттейді. Құжаттамалық сәйкестендіруді әзірлейді және жүргізеді және сәйкестікті тексереді.
Пәнді игерудің мақсаты тауарлардың сапа ассортиментінің көрсеткішін анықтау әдістері мен құралдарымен, тауарлардың сапасын сақтау тәсілдерімен танысу
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Тамақ өнімдерінің сапасын басқару» пәні өнім сапасы жүйесінің дамуының негізгі кезеңдерін, өнім сапасының қалыптасу кезеңдерін және сапа менеджменті тұжырымдамасын, оларға қойылатын талаптарды, TQM функцияларын зерттейді. Магистрант өнімнің сапасын жоспарлау мен қамтамасыз етуді, өнім сапасы саласындағы стандарттау негіздерін, жолдары мен әдістерін меңгереді. Стандарттау жүйесінің даму тұжырымдамасын, стандарттау түрлерін және өнім сапасын басқару саласындағы халықаралық стандарттарды ұғым алады.
Пәнді игерудің мақсаты технологиялық процестердің параметрлерін зерттеуге және оңтайландыруға мүмкіндік беретін үлгілерді жасау; дайын өнімнің сапасын жақсарту.
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі факторлары» пәні тамақ өнімдерінің сапасының негізгі көрсеткіштерін зерттейді және тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процесінің көрсеткіштерін талаптар мен стандарттарға сәйкестігін зерделеу және тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процесін әдістерді қолдана отырып тексеру дағдыларын береді. Сонымен қатар пәнді оқу барысында Азық-түлік өндірісін химиялық-технологиялық, биохимиялық және микробиологиялық бақылауды өткізуге үйретеді.
Пәнді игерудің мақсаты технологиялық процестердің параметрлерін зерттеуге және оңтайландыруға мүмкіндік беретін үлгілерді жасау; дайын өнімнің сапасын жақсарту
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Өсімдік шаруашылығы азық-түлік тауарларының және оларды қайта өңдеу өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігі» пәні жемістер мен көкөністерді сақтаудың теориялық негіздері туралы жалпы түсінік береді, жемістер мен көкөністерді сақтау параметрлерін анықтайды. Жемістер мен көкөністерді сақтайтын кәсіпорындардың қажетті материалдық-техникалық базасы туралы білу және оқу. Кептірілген және тез мұздатылған жемістер мен көкөністерді өндіру технологиясы саласында дағдыларды алу.
Пәнді игерудің мақсаты магистранттарды стандарттау және сертификаттау ережелерін мемлекеттік қадағалау және бақылау ережелерімен таныстыру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
«Тамақ өнімдерін экспорттық бақылау және лицензиялау» пәнін оқу кезінде магистрант тамақ өнімдерін стандарттау және сертификаттау ережелеріне және Мемлекеттік тізілім тұжырымдамасына сәйкестігін мемлекеттік және аймақтық қадағалау, Тізілімге сәйкес ақпараттық қызметтер туралы ақпарат алады және стандарттау мен сертификаттауды басқару мен техникалық саясатты жүзеге асырудағы Мемлекеттік тізілімнің рөлі. Азық-түлікті зерттеу әдістерін қолдана отырып, тағам сапасының көрсеткіштерін зерттейдң.
Пәнді игерудің мақсаты тауарлардың сапа ассортиментінің көрсеткішін анықтау әдістері мен құралдарымен, тауарлардың сапасын сақтау тәсілдерімен танысу
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Қолданбалы ғылыми және кәсіби дайындықты ұйымдастыру. Заманауи ақпараттық технологиялар, сонымен қатар ғылыми ақпаратты алу, өндеу және сақтау әдістері. Заманауи ғылыми және практикалық мәселелерді жазу және шешу. Ғылыми зерттеу әрекетін тандалған мамандық бойынша жоспарлау, зерттеу және басқару әрекетін жүзеге асыру
Тамақ өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары туралы білім алу, ғылыми зерттеулер әдіснамасын меңгеру.
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Заманауи әдістемелер мен зерттеу әдістерін, ғылыми-зерттеу жұмысындағы техникалар мен технологиялардың жаңа жетістіктерін пайдалана отырып, инновациялық жағдайларда күрделі кәсіби міндеттерді шешумен байланысты Білім және ғылым саласындағы қызметті дербес жүзеге асыру қабілетін дамыту
Диссертациялық жұмыс үшін нақты материалдарды жинау, ақпаратты өңдеу, талдау және жүйелеу, олардың диссертациямен жұмысты аяқтау үшін дұрыстығы мен жеткіліктілігін бағалау
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Қорытынды аттестаттау ғылыми-педагогикалық бағыттағы магистратураның білім беру бағдарламасының жалпы көлемінен кемінде 12 академиялық кредитті құрайды және магистрлік диссертацияны (жобаны) жазу және қорғау түрінде жүргізіледі.