«Тамақ өндірістерінің технологиясы және биотехнология» кафедрасында Болон үрдісінің қағидаларына, Қазақстандық еңбек нарығының талаптарына сәйкес құрылған 10 білім беру бағдарламасы бойынша бакалаврлар, магистранттар, PhD-докторанттарды көп деңгейлі дайындау жүзеге асырылуда. Кафедраның материалдық-техникалық негізі - бұл заманауи құрал- жабдықтармен жабдықталған зертханалар мен арнайы дәрісханалар.
Қазақстан Республикасының Білім беру Үкіметі, Білім және Ғылым Министрлігі және Жоғарғы оқу орындары бекіткен өзектендірілген сыртқы және ішкі нормативтік құжаттар негізінде жүзеге асырылады.
ТолығырақКафедраның ғылыми бағыттары: - Тамақ өнімдерінің, биологиялық белсенді және дәрілік препараттардың техника және технологияларын, сонымен қатар азық-түліктік қауіпсіздік саласында талдау әдістерін әзірлеу. - Жануар және өсімдік текті шикізаттарды қолдану арқылы функционалдық бағыттағы тамақ өнімдерінің технологиясын әзірлеу.
Толығырақ«Тамақ өндірістерінің технологиялары және биотехнология» кафедрасында тәрбие жұмысы кафедраның бекітілген стратегиялық даму жоспары және кураторлық топтар тәрбие жұмысының жоспарына сәйкес өткізіледі. Кафедра студенттері Қазақстанның студенттер альянсы, студенттік дебат клубы, көңілді тапқырлар клубы (КТК) қатарын әрдайым толықтыруда, университет, қала, облыс және Республика деңгейінде өткізілетін жарыстарға және конкурстарға белсенді қатысады.
Толығырақ7M07201 - Азық-түлік өнімдерінің технологиясы (қолдану саласы бойынша)
М111 Тамақ өнімдерін өндіру білім беру бағдарламаларының тобы 7М07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары білім беру саласына кіреді.
Каталог элективных дисциплин
Рабочий учебный план
Образовательная программа
План развития ОП
Пәннің (курстың) оқу бағдарламасы негізгі білім беру бағдарламасының міндетті құрамдас бөлігі болып табылады. Әрбір пәннің (курстың) бағдарламасы нақты маманды даярлаудың бірыңғай мақсатты орындауға бағытталған және базалық оқу-әдістемелік құжат болып табылады. Оқу үдерісін ұйымдастырудың модульдік жүйесін енгізу оқу пәндерінің бағдарламаларын жасауға, олардың құрылымы мен мазмұнына ерекше талаптар қояды. Оқу пәнінің бағдарламасы тиісті сатыны (деңгейін) көрсете отырып, жоғары кәсіптік білімнің әрбір бағыты (мамандығы) үшін әзірленеді.
Ғылыми-педагогикалық бағыттағы магистрлерді даярлау бойынша білім беру процесінің аяқталуының негізгі критерийі білім алушылардың теориялық оқытудың кемінде 84 кредитін, соның ішінде 4 кредит педагогикалық практика, 9 кредит зерттеу практикасы, сондай-ақ тағылымдамадан өтуді және магистрлік жобаны орындауды қоса алғанда, магистранттың ғылыми -зерттеу жұмысының кемінде 24 кредитін, қорытынды аттестацияның кемінде 12 кредитін игеру болып табылады. Барлығы 120 кредит.
2 жыл.
Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Кәсіби қызметте негізгі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативті білім мен дағдыларды қолдану.
Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.
Магистратурада "Шет тілі (Кәсіби)" пәнін оқытудың мақсаты болашақ магистрдің кәсіби қызметінде тілді белсенді меңгеру дағдылары мен іскерлігін одан әрі дамыту негізінде шет тілінде білім берудің халықаралық стандарттары шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі тереңдету болып табылады.
Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және жоғары сапалы зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.
магистранттарда жалпыадамзаттық мәдениеттің бір бөлігі ретінде ғылыми ойлаудың тарихы мен философиясын (теориясын) терең түсінуге негізделген пәнаралық дүниетанымды қалыптастыру.
Курс жоғары білім берудің негізгі бағыттарын, қағидаттары мен заңдылықтарын зерделеуге бағытталған. Курсты оқу барысында қазіргі педагогиканың базалық ұғымдары, оқыту мен тәрбиелеудің тұжырымдамасы мен теориясы, жоғары мектептің дидактикасы қарастырылатын болады. Магистрант білім беру процесін ұйымдастыруды жобалау дағдыларын, жеке және топтық рефлексия тәсілдерін меңгереді, педагогикалық мақсаттарды сауатты тұжырымдай алады, білім беру технологияларын оқу үрдісінде қолдана алады, пәндердің жұмыс бағдарламаларын құрастыра алады.
Пәнді игерудің мақсаты-жоғары білім туралы білім жүйесін, оның мазмұнын, құрылымын, білім беру процестерін басқару принциптерін игеру және білім беру процесін басқару мен ұйымдастыруда заманауи технологияларды игеру.
6205 PP Педагогикалық практика
Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.
"Басқару психологиясы" пәнінің мақсаты қазіргі жағдайда психикалық құбылыстар жүйесі, мінез- құлықтың психологиялық айнымалылары және адамның саналы қызметі туралы ғылыми негізделген идеяларды қалыптастыру болып табылады және магистранттарда алынған психологиялық білімді білім беру қызметінде қолдану дағдыларын қалыптастыруға мүмкіндік береді
6205 PP Педагогикалық практика
Жоғары оқу орындарындағы жүйемен жалпы танысу, осы оқу орындарында бейіндік пәндерді оқытудың ерекшелігі, бағыттары - оқу, тәрбие және ғылыми. Практикалық қызметті жүйелі талдау. Зертханалық және практикалық сабақтардың әдіснамасы мен бағалауын жүргізу. Инновациялық және заманауи технологияларды және оқыту техникаларын қолдану. Сабақтарды кесте мен жоспарға сәйкес орындау. Аудиториямен байланыс. Оқу-әдістемелік материалдар жасау.
Магистранттардың теориялық білімдерін, іскерліктері мен дағдыларын практикалық бекіту, болашақ кәсіби қызмет саласында практикалық тәжірибе алу
7308ZP Зерттеу практикасы
Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Азық-түлік өнімдері саласындағы заманауи прогрессивті техникаларды қолдана отырып, тамақ өнімдерін өндіру технологиясын әзірлеу және жетілдіру кезінде ғылыми және әдіснамалық тәсілдерді пайдалану.
Тамақ өнімдерін жобалау әдістемесі зерттеу. Геродиетикалық азық-түлік өнімдерін өндіру технологиясының ерекшеліктері. Әр түрлі контингенттер үшін тамақтану негіздері және олардың маңызы. Функционалдық бағыттағы тағамдық және биологиялық азық-түлік өнімдерінің құндылығы. Функционалды тамақтануды қажет ететін халық топтары үшін өнімдерді технологиялық өңдеудің ерекшеліктерін зерттеу. Функционалдық бағыттағы азық-түлік өнімдерінің өндірісі және технологиялары, азық-түлік өнімдерін өңдеу режимдері.
Азық-түлік құндылығының қажетті көрсеткіштерімен тамақ өнімдерін жобалау әдіснамасын игеру
6207 FTOZhTO Функционалдық тамақ өнімдерінің жоғары технологиялық өндірісі
6302 TOSPTT Тамақ өндірісі салаларындағы прогрессивті техника және технология
6303 TORUT Тамақ өндірісінің ресурс үнемдеу технологиялары
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
6304 KKEOTBNZh Көп компонентті ет өнімдері технологиясының биотехнологиялық негіздерін жетілдіру
Биологиялық белсенді заттардың түрлері. Оларды қолдану саласы. Азық-түліктің сапасы мен сақтау мерзіміне қоректік заттардың сипаттамасы және әсері. Шикізатты іріктеу және рецептураларды, Технологиялық нұсқаулықтарды әзірлеу. Биологиялық белсенді қоректік заттарды әзірлеудің негізгі бағыттары мен мақсаттары. Тамақ өнімдерін өндіруге инновациялық тәсіл, түзетуші, емдік қасиеттері бар биологиялық белсенді заттары бар өнім сапасының көрсеткіштерін зерттеу.
Түзету және емдік қасиеттері бар биологиялық белсенді қоректік заттардың дамуын игеру
6207 NBDT Нутрицевтиктер, биоцевтиктер және дұрыс тамақтану
6302 OOITGZA Ғылыми зерттеу әдістері және тамақ өндірісіндегі инновациялық қызмет.
6303 MTATONT Мамандандырылған теориялар, азық-түлiк өнiмдерiнiң негiзгі технологиясы
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
Тамақ өнеркәсібі саласының жай-күйі мен даму перспективаларын зерделеу. Макарон өндірісінің ғылыми және инновациялық негіздері. Ғылыми қызметтің бағыттары мен мақсаттары. Қайта өңдеу өндірісіндегі инновациялық технологияларды зерттеу мен әзірлеудің заманауи әдістері. Биологиялық белсенді қоспаларды пайдалана отырып, өнімдерді өндіру технологияларын жетілдіру. Құрама макарон өнімдерін өндіру және сараптау, макарон өнімдерінің ассортиментін кеңейту және жаңарту.
Инновациялық технологияларды қолдана отырып, құрамдастырылған макарон өнімдерінің жаңа түрлерін әзірлеуді игеру
6207 FMMTOSIT Функционалдық және мамандандырылған мақсаттағы тамақ өнімдері саласындағы инновациялық технологиялар
6302 KOOKT Құсты қайта өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар
6303 OOIT Өңдеу өндірістерінің инновациялық технологиялары
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
Құрама тамақ өнімдерін ғылыми-техникалық құру ережесі. Балаларға және спортқа, сауықтыруға және вегетариандық мақсаттарға арналған функционалды тамақ өнімдерін өндіруге заманауи бағыт. Көкөніс және сүт өнімдерін микронутриенттермен жетілдіру: зерттеу әдістері және практикалық шешімдер. Ет өнімдерін байыту үшін өсімдік ақуыз жүйелерінің рөлі, сондай-ақ макро және микроэлементтермен, полиқанықпаған май қышқылдарымен және дәрумендермен өнімдерді жетілдіру.
Ет өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері саласындағы теориялық және практикалық аспектілерді меңгеру
6207 FTOZhTO Функционалдық тамақ өнімдерінің жоғары технологиялық өндірісі
6302 TOSPTT Тамақ өндірісі салаларындағы прогрессивті техника және технология
6303 TORUT Тамақ өндірісінің ресурс үнемдеу технологиялары
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
6304 KKEOTBNZh Көп компонентті ет өнімдері технологиясының биотехнологиялық негіздерін жетілдіру
Функционалдық азық-түлік өнімдері өндірісінің технологиясының ғылыми негіздері. Технологиялық ағын құру теориясы, азық-түлік шикізатын функционалдық тамақ өнімдерінің жоғары сапалы соңғы өнім алуға өңдеудің негізгі кезеңдері. Тамақ өнімдерін өңдеудің қазіргі заманға сай жаңа физикалық тәсілдері (жоғары, өте жоғары электромагнитті жиіліктегі өңдеу, акустикалық өңдеу, вибрациялық өңдеу және т.б.). Жылумен өңдеудің жаңа физикалық тәсілдерін қолдану, тамақ өнімдерін кептіру. Саланың азық-түлік өнімдері өндірісіне арналған шикізатын біріншілік өңдеу. Шикізатты біріншілік өңдеу кезінде өтетін физика-химиялық процестер. Тамақ өнеркәсібі саласы бойынша дайын өнім мен жартылай фабрикаттар өндірісінің технологиясы.азық-түлік өнімдерінің және шикізат сапасының көрсеткіштері мен дайын өнім шығымы, ассортименті.
Функционалдық тамақ өнімдерінің жоғары технологиялық өндірістері саласындағы білімді меңгеру
6206 AKKTOKTOZhA Азық-түлік құндылығы көрсеткіштерінің талап етілген кешенімен тамақ өнімдерін жобалау әдістемесі
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6401 TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (I)
6205 PP Педагогикалық практика
7308 TOMT Тамақ өнімдерін микроқұрылымдық талдау
7308 TOFHKMZ Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, және құрылымды механикалық зерттеулері
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
7308 TOOTPM Тамақ өнімдері өндірістеріндегі технологиялық процесстерді модельдеу
Функционалды және мамандандырылған бағыттағы тамақ өнімдерінің пайда болуының тұжырымдамалық шарттары, функционалды компоненттердің себебі ретінде материалға балама, технологиялық процесті күшейтудің күрделілігі, функционалды және мамандандырылған бағыттағы тамақ өнімдері мен тамақ өнімдерінің сапасын қалыптастыру. Инновациялық технологияларды құру ережелері, материалдың, қоғамдық тамақтану өнімдерінің және глютенсіз өнімдердің тағамдық құндылығын талдау, сондай-ақ зиянсыздығы мен сапасын тексеру.
Функционалдық және мамандандырылған мақсаттағы тамақ өнімдері саласындағы инновациялық технологияларды меңгеру
6206 ITKAKMOZhTZh Инновациялық технологияларды қолдану арқылы құрама макарон өнімдерінің жаңа түрлерін жасау
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7305 TOCKKEMZh Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі менеджмент жүйесі
7306 BShDOMTK Биологиялық шикізат пен дайын өнімнің микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштері
7307 TOTB Тамақ өндірісін технологиялық бақылау
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Пән тамақтану принциптері туралы түсінік береді: профилактикалық және емдік, диеталық және ұтымды. Нутрицевтиктер мен биоцевтиктерді пайдалана отырып, өнімдер жасау қағидалары қаралды. Тамақ өнімдерін өндірудің, сақтаудың, тасымалдаудың және өткізудің барлық кезеңдерінде қауіптердің санитариялық-эпидемиологиялық жағдайларына шолуды орындау және тамақ индустриясының өндірістік мекемелерінде инспекциялық, қадағалау және сараптамалық функцияларды орындау дағдылары мен іскерліктерін меңгеру.
Нутрицевтиктер мен биоцевтиктерді пайдалана отырып, дұрыс тамақтану саласындағы білімді меңгеру
6206 TEKIBANZh Түзетуші және емдік қасиеттерге бар биологиялық белсенді нутриенттерді жасау
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7305 OAZhSB Өнімді әзірлеу және сенсорлық бағалау
7306 TOKHT Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің халықаралық талаптары
7307 ATOOSKEU Азық-түлік өндірісі өнеркәсібінде сапаны қамтамасыз ету үлгілері
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Қалдықтарсыз технологиялар. Құс етінен функционалдық бағыттағы өнімдерді жасауда одан әрі өңдеу үшін қайталама материалдарды қол-дану. Қалдықтарды өңдеу. Қанды өңдеу. Қаламды өңдеу. Өңдеу кезінде қолда-нылатын жабдық. Функционалдық бағыттағы құс етінен жасалған өнімдерді жасауда қолданылатын екінші материалдың сипаттамасы. Функционалдық бағыттағы құс етінен жасалған өнімдерді сақтау. Құс етінен функционалдық өнімді сақтау кезінде болатын өзгерістер.
Құс өңдеу өнеркәсібінде қалдықсыз технологияны игеру
6206 AKKTOKTOZhA Азық-түлік құндылығы көрсеткіштерінің талап етілген кешенімен тамақ өнімдерін жобалау әдістемесі
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7305 OAZhSB Өнімді әзірлеу және сенсорлық бағалау
7306 TOKHT Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің халықаралық талаптары
7307 ATOOSKEU Азық-түлік өндірісі өнеркәсібінде сапаны қамтамасыз ету үлгілері
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Өңдеу өндірісінде инновациялық технологиялар. Майлы, бұршақты дақылдардан, дәнді дақылдардан, нан технологияларының ресурстарын үнемдейтін, жидек, көкөніс жеміс дақылдарынан функционалдық бағыттағы макарон, ұн, кондитер өнімдерінен және прогрессивті өңдеу әдістерін қолдана отырып, жоғары сапалы және емдеу-профилактикалық бағыттағы басқа да өнімдердің инновациялық жармасы технологиясын жасау және енгізу. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін нанотехнология жолымен ионозонды және гидроионозонды өңдеу кезінде жаңа технологиялар мен техникалық шешімдер жасау.
Қайта өңдеу өндірістерінің инновациялық технологияларын меңгеру
6206 ITKAKMOZhTZh Инновациялық технологияларды қолдану арқылы құрама макарон өнімдерінің жаңа түрлерін жасау
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7305 OAZhSB Өнімді әзірлеу және сенсорлық бағалау
7306 TOKHT Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің халықаралық талаптары
7307 ATOOSKEU Азық-түлік өндірісі өнеркәсібінде сапаны қамтамасыз ету үлгілері
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Қайта өңдеу өндірістерінің ғылыми және инновациялық негіздері. Ғылыми қызметтің бағыттары мен мақсаттары. Қайта өңдеу өндірісіндегі зерттеудің заманауи әдістері. Өнім өндіру технологиясын жақсарту. Өнім сапасын бағалау құралдары. Ғылым мен техникадағы жүйелі тәсіл. Зерттеудегі ақпараттық тәсіл және модельдеу. Ғылыми зерттеулердегі таңдаудың күрделілігі. Ғылыми зерттеулердің нәтижелерін талдау және ұсыну. Жүргізілетін зерттеулерді өлшеу, бақылау және сипаттау әдістерін зерттеу.
Тамақ және қайта өңдеу өндірістеріндегі ғылыми зерттеулер мен инновациялық қызмет әдістерін меңгеру
6206 ITKAKMOZhTZh Инновациялық технологияларды қолдану арқылы құрама макарон өнімдерінің жаңа түрлерін жасау
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7305 TOCKKEMZh Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі менеджмент жүйесі
7306 BShDOMTK Биологиялық шикізат пен дайын өнімнің микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштері
7307 TOTB Тамақ өндірісін технологиялық бақылау
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Аралас тамақ өнімдері: пайда болуының ғылыми түсініктері. Тамақ өнімдерін жасаудағы маңызды жолдар: функционалды, балалар, қарттар үшін, емдеу-сауықтыру, диеталық, спорттық бағыт. Ет және сүт өнімдерінің минералды элементтермен шоғырлануы: ғылыми комбинациялар және практикалық тұжырымдар. Ет өнімдерінің концентрациясындағы өсімдік тектес ақуыз жүйелерінің рөлі. Микронутриенттердің, мультивитаминдердің, полиқанықпаған май қышқылдарының кешенді үйлесімі арқылы өнімнің концентрациясы.
Ет өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері саласындағы білімді меңгеру
6206 AKKTOKTOZhA Азық-түлік құндылығы көрсеткіштерінің талап етілген кешенімен тамақ өнімдерін жобалау әдістемесі
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7305 OAZhSB Өнімді әзірлеу және сенсорлық бағалау
7306 TOKHT Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің халықаралық талаптары
7307 ATOOSKEU Азық-түлік өндірісі өнеркәсібінде сапаны қамтамасыз ету үлгілері
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Пән жаңғыртылған аппаратуралық механизмдер мен жабдық модельдері және тамақ өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары туралы толық сипаттаманы оқиды. Учаскелер мен желілерді механикаландыру және автоматтандыру дәрежесінің әсері, тамақ өнімдерін (ет, сүт, астық, жұмыртқа және т.б.) терең өңдеу бойынша ресурстарды үнемдейтін балама технологияларды ғылыми жолмен растау және пайдалану, тамақ өнеркәсібі салаларында энергияны үнемдейтін тоңазытқыш техникасы мен технологияларды жетілдіру.
Тамақ өнеркәсібіне енгізілген жаңа технологияларды, техника мен жабдықтардың жетілдірілген түрлерін, технологиялық операцияларды орындау кезінде жүретін процестерді, шикізат пен дайын өнімнің қасиеттерін анықтау әдістемесін игеру
6206 AKKTOKTOZhA Азық-түлік құндылығы көрсеткіштерінің талап етілген кешенімен тамақ өнімдерін жобалау әдістемесі
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7308 TOMT Тамақ өнімдерін микроқұрылымдық талдау
7308 TOFHKMZ Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, және құрылымды механикалық зерттеулері
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
7308 TOOTPM Тамақ өнімдері өндірістеріндегі технологиялық процесстерді модельдеу
Технологиялық ағынды құру теориясы, тамақ өнеркәсібінің жоғары сапалы түпкілікті өнімі, өндірісті өңдеудің негізгі кезеңдері. Тамақ өнімдерін өңдеудің жаңа өзекті физикалық әдістері (жоғары, өте жоғары, электромагниттік жиілік, акустикалық, діріл өңдеу, термоөңдеу және т.б.). ИҚ-сәулелену көздері. Олардың классификациясы. Азық-түлік өнімдерін жасау үшін өнеркәсіп шикізатын бастапқы өңдеу, бұл ретте физика-химиялық процестер жүріп жатыр. Өнім мен шикізат сапасының көрсеткіштері, ассортименті.
Ресурс үнемдейтін технологиялар мен тамақ өндірісінің жабдықтарын, өндірістің қайталама шикізатын қайта өңдеуді, қалдықсыз технологияларды игеру
6206 AKKTOKTOZhA Азық-түлік құндылығы көрсеткіштерінің талап етілген кешенімен тамақ өнімдерін жобалау әдістемесі
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7308 TOMT Тамақ өнімдерін микроқұрылымдық талдау
7308 TOFHKMZ Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, және құрылымды механикалық зерттеулері
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
7308 TOOTPM Тамақ өнімдері өндірістеріндегі технологиялық процесстерді модельдеу
Биотехнологиялық процестер және олардың негіздері. Гендік түрлендірілген өнімдер. Жасанды ақуыздар. Ет өнімдері: өсімдік, тамақ, биологиялық белсенді қоспаларды қолдану арқылы олардың технологиясы. Көп компонентті ет өнімдерінің технологиясында тағамдық қоспаларды қолдану. Арнайы мақсаттағы өнімдер және олардың жіктелуі; функ-ционалдық ингредиенттердің тізбесі және олармен ет өнімдерін байыту әдістері; нормативтік құжаттар: шикізат және дайын өнім-сапаға қойылатын талаптар.
Көпкомпонентті ет өнімдері технологиясының биотехнологиялық негіздерін жетілдіру саласындағы білімді меңгеру
6206 AKKTOKTOZhA Азық-түлік құндылығы көрсеткіштерінің талап етілген кешенімен тамақ өнімдерін жобалау әдістемесі
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7308 TOMT Тамақ өнімдерін микроқұрылымдық талдау
7308 TOFHKMZ Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, және құрылымды механикалық зерттеулері
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
7308 TOOTPM Тамақ өнімдері өндірістеріндегі технологиялық процесстерді модельдеу
Тамақтану туралы ғылым және оның негіздері, тамақ өнімдері және олардың химиялық құрамы, тамақ технологияларындағы негізгі компоненттердің белгілері, тамақ өндірісінің технологиялық процестерінің негіздері, тамақ өндірісінің негізгі және қосымша өндірістерінің шикізаты, шикізаттың сипаттамасы. Термиялық және механикалық өңдеу кезіндегі шикізаттың, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдердің биохимиялық және физика-химиялық қасиеттері. Азық-түлік материалы мен өнімдерінің зиянсыздығының принциптері, әдістері. Түрлі тамақ өнімдерінің технологиясы.
Тамақ өнімдерінің мамандандырылған теорияларын, негіздері мен технологияларын меңгеру
6206 ITKAKMOZhTZh Инновациялық технологияларды қолдану арқылы құрама макарон өнімдерінің жаңа түрлерін жасау
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7305 OAZhSB Өнімді әзірлеу және сенсорлық бағалау
7306 TOKHT Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің халықаралық талаптары
7307 ATOOSKEU Азық-түлік өндірісі өнеркәсібінде сапаны қамтамасыз ету үлгілері
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Технологиялық процестер: оларды жақсарту. Теңгерімді тамақ: оларды жасау. Ғылыми және ғылыми-техникалық пәрменділік нәтижелерін қолданудың тиімділігін арттыру. Ғылыми-зерттеу жұмыстарын жобалау. Азық-түлік индустриясында қайталама резервтерді қайта өңдеу технологияларын жақсарту. Тамақ индустриясындағы қайталама шикізаттан тағамдық қоспаларды алу технологиясы. Ет өнімдерін өндіруде сүт және өсімдік ақуыздарын қолдану. Ет өнімдері технологиясындағы дәнді дақылдарды өңдеу өнімдері. Тағамдық қоспалар. Экономикалық тиімділікті есептеу әдістері.
Көп компонентті ет өнімдерінің технологиясы саласындағы білімді меңгеру
6206 AKKTOKTOZhA Азық-түлік құндылығы көрсеткіштерінің талап етілген кешенімен тамақ өнімдерін жобалау әдістемесі
6301 KAOZhTPA Құрама азық-түлік өнімдерін жасаудың теориялық және практикалық аспектілері
6205 PP Педагогикалық практика
7305 OAZhSB Өнімді әзірлеу және сенсорлық бағалау
7306 TOKHT Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің халықаралық талаптары
7307 ATOOSKEU Азық-түлік өндірісі өнеркәсібінде сапаны қамтамасыз ету үлгілері
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Тамақ өнімдерінің сапалық сипаттамаларын талдау мақсатында кешенді зерттеулерді жобалау және жүзеге асыру. Заманауи аппаратуралар мен есептеу кешендерін пайдалана отырып, зертханалық зерттеулерді орындаудың әдістемелік негіздерін қолдану.
Заманауи әдістемелер мен зерттеу әдістерін, ғылыми-зерттеу жұмысындағы техникалар мен технологиялардың жаңа жетістіктерін пайдалана отырып, инновациялық жағдайларда күрделі кәсіби міндеттерді шешумен байланысты Білім және ғылым саласындағы қызметті дербес жүзеге асыру қабілетін дамыту
Ғылыми-зерттеу жұмыстарын жоспарлау және ұйымдастыру, оның ішінде ғылыми зерттеулердің бағытын зерттеу, таңдалған зерттеу тақырыбының өзектілігін анықтау және негіздеу, таңдалған тақырып бойынша әдеби деректерді талдау
6401TOMDOKMGZZh Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (II)
Шикізат пен жануарлардан алынатын өнімдердің маңызды құрамдас бөліктерінің гигиеналық сипаттамасын, тамақ шикізаты мен өнімдерінің зиянсыз белгілерін тексеру тәсілдерін игеру. Өнімдер мен материалдарды ластаудың негізгі жолдары. Шикізат пен тамақ өнімдерінің химиялық және биологиялық ксенобиотиктермен ластануы. Заттардың уыттылық шаралары. Қоспалар әртүрлі және жасанды тағам. Микроорганизмдердің систематикасы мен морфологиясы, атаулардың тізбесі, микроорганизмдердегі зат алмасу.
Биологиялық шикізат пен материалдардың микробиологиялық және токсикологиялық көрсеткіштерін зерттеу саласындағы білімді меңгеру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Тамақ өнімдерінің зиянсыздығын бақылау жүйесін және қауіптілік мүмкіндіктерін барынша азайту құралдарын игеру. Жеке тамақ өнімдері жөніндегі халықаралық кодекс комитеттері, тамақ қоспалары, тамақ индустриясында сәулеленуді пайдалану жөніндегі сараптама комитеттері, Дүниежүзілік азық-түлік ұйымының /Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының Алиментариус кодексі комиссиясы, Тамақ өнімдерінің зиянсыздығы жөніндегі Еуропалық орган. Азық-түлік қауіпсіздігін жабдықтау стратегиясының басты артықшылықтарына шолу, өнімдерді бақылаудың белгілі бір тәртібін ғылыми енгізу және цифрландыру негіздері.
Азық-түлік өнімдері қауіпсіздігінің халықаралық талаптары саласындағы білімді меңгеру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Өнім құрылымы: ет, сүт, балық. Тамақ өнімдері құрылымының маңызды көрсеткіштері. Шикізат пен тамақ өнімдерінің микроқұрылымын белгілеу тәсілдері. Құрылымды құруға әсер ететін жағдайлар. Технологиялық параметрлер: олардың микроқұрылымның пайда болуына әсері. Микроскоптар: олардың жіктелуі. Қоректік заттар, шикізат, дайын өнім: оларды микроскопиялаудың инновациялық әдістері. Микроқұрылымды іздестіру үшін қолданылатын жабдық. Микроқұрылымды зерттеуде технологиялық гистология әдістері қолданылады. Микроқұрылымдық ізденістер объектілері.
Тамақ өнімдерін микроқұрылымдық талдау саласындағы білімді меңгеру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Сапаны жабдықтау модельдері. Сапаны басқару: схемалар композициялық және функционалды. Сапа құрылымы бөліктерінің құрамы мен мәніне қойылатын талаптар, оларды шолу. Мемлекеттік стандарттар, ИСО. Нормативтік-техникалық құжаттар, олардың сапаны қалыптастырудағы рөлі. Сапаның жалғыз белгісі. Өнімдердің сапасын жабдықтау, олардың тұжырымдамасы. Кәсіпорынның құрылысы: құру және басқару. Сапаны нашарлататын себептерді анықтау әдістері және оларды алып тастау. Кәсіпорындардағы сапаны бақылау нысандары.
Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнында сапаны қамтамасыз ету модельдері саласындағы білімді меңгеру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Математикалық модельдерді құрудың жалпы тәртібі. Технологиялық процестердің математикалық схемаларын жүйелеу. Динамикалық бағдарламалау модельдері. Жылыту және салқындату процестерін модельдеу. Кестелік мәліметтерді өңдеу. Интерполяция және функцияны жуықтау. Сызықтық емес теңдіктерді шешу әдістері. Дифференциалдық теңдіктерді шешу тәсілдері. Оңтайландыру тәсілдері. Инженерлік есептеулерге арналған бағдарламалық құралдар. (Excel, Mathcad пакеттері, Mathlab. Mathematica). Өндірістен деректерді өңдеу, алынған ақпаратқа шолу.
Тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін модельдеу саласындағы білімді меңгеру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Заманауи әдістемелер мен зерттеу әдістерін, ғылыми-зерттеу жұмысындағы техникалар мен технологиялардың жаңа жетістіктерін пайдалана отырып, инновациялық жағдайларда күрделі кәсіби міндеттерді шешумен байланысты Білім және ғылым саласындағы қызметті дербес жүзеге асыру қабілетін дамыту
Таңдап алынған тақырып шеңберінде эксперименттік зерттеулерді, деректерді өңдеу мен талдауды, зерттеу проблемасын түпкілікті қоюды, оны шешу әдістерін әзірлеу мен талдауды қамтитын ғылыми-зерттеу жұмысын жүргізу
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Жаңа өнімдерді зерттеу, тағамдық және биологиялық құндылықтың жоғарылауы, дәм тату - өндіру және ұйымдастыру арқылы ғылыми және практикалық ынталандыру. Инновация. Өнім сапасының көрсеткіштері жүйесіндегі сенсорлық белгілер, органолептикалық сапа көрсеткіштері терминдерінің жүйесі, органолептиканың психофизиологиялық негіздері, органолептикалық және аспаптық зерттеулердің нәтижелері және олардың арасындағы корреляция, сенсорлық зерттеудің ғылыми негізделген әдістері, сараптамалық әдістеме-маңызды ережелер, өнім сапасының органолептикалық көрсеткіштерін сандық өлшеу үшін квалиметрияны қолдану.
Өнімді әзірлеу және сенсорлық бағалау саласындағы білімді игеру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Азық-түлік шикізаты мен өнімінің сапасын жабдықтау; ішкі және сыртқы жағдайлар - өнімнің зиянсыздығы мен сапасына әсер етеді. Тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық жүйелерін олардың сапа параметрлері бойынша бағалаудың сандық критерийлері; технологиялық жүйелердің жұмыс істеуінің бұзылу қаупін сапалық және сандық зерттеу әдістемесі. ХАССП, 9000 және 22000 сериялы халықаралық стандарттар негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін үйлестіру құралдары.
Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етуде менеджмент жүйелері саласындағы білімді меңгеру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Өндірістің технологиялық процесінің сатыларында-өнімдер мен шикізаттың сапасын бақылауға шолу, өнімдердің сапасы мен зиянсыздығын жарақтандыруға әдіснамалық тұрғыдан түрлі тәсілдерді шолу және біріктіру. СМЖ, HACCP, GMP стандарты-оларды бақылау мен сапаны басқарудың интеграцияланған құрылымына шолу. Өндірістегі шикізатты бағалаудың әртүрлі өлшемдерін жасау. Сату сатысында өнімнің сапасы мен зиянсыздығына әсер ететін және қамтамасыз ететін жағдайлар.
Тамақ өндірісін технологиялық бақылау саласындағы білімді меңгеру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Инженерлік физика-химиялық механиканың ғылыми негіздерін зерттеу. Құрылғы түрлері, дисперсия түрлері. Реологиялық денелер жүйесі және материалдар мен дайын өнімдердің маңызды құрылымдық-механикалық қасиеттері және басқа да технологиялық факторлар. Азық-түлік өнімдерінің құрылымдық-механикалық сипаттамаларын өлшеуге арналған әдістер мен аппараттар. Азық-түлік өнімдерінің ауысымдық ерекшеліктерін, артықшылықтарын сипаттау. Сұйық және қатты өнімдер: олардың ығысу сипаттамалары. Тығыздығы. Әртүрлі технологиялық жағдайлардың компрессиялық сипаттамаларына әсері.
Тамақ өнімдерін физика-химиялық және құрылымдық механикалық зерттеу саласындағы білімді игеру
6401TOMDOKMGZZhIV Тағылымдамадан өту мен магистрлік диссертацияны орындауды қамтитын магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысы (III)
Зерттеу практикасы магистранттың ғылыми - зерттеу жұмысының бір бөлігі болып табылады. Зерттеу практикасы магистранттың диссертация тақырыбы бойынша қойылған міндеттерді шешуге бағытталған. Зерттеу экспериментін қою, шикізаттың және дайын өнімнің сапасын бағалау кезінде органолептикалық, құрылымдық-механикалық, физика-химиялық зерттеу әдістерін қолдану. Тәжірибе кафедрада ғылыми жұмыс жүргізу арқылы жүзеге асырылады.
Отандық және шетелдік ғылымның жаңа теориялық, әдістемелік және технологиялық жетістіктерімен, ғылыми зерттеулердің заманауи әдістерімен, эксперименттік деректерді өңдеу және интерпретациялаумен танысу
Заманауи әдістемелер мен зерттеу әдістерін, ғылыми-зерттеу жұмысындағы техникалар мен технологиялардың жаңа жетістіктерін пайдалана отырып, инновациялық жағдайларда күрделі кәсіби міндеттерді шешумен байланысты Білім және ғылым саласындағы қызметті дербес жүзеге асыру қабілетін дамыту
Диссертациялық жұмыс үшін нақты материалдарды жинау, ақпаратты өңдеу, талдау және жүйелеу, олардың диссертациямен жұмысты аяқтау үшін дұрыстығы мен жеткіліктілігін бағалау
Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Қорытынды аттестаттау ғылыми-педагогикалық бағыттағы магистратураның білім беру бағдарламасының жалпы көлемінен кемінде 12 академиялық кредитті құрайды және магистрлік диссертацияны (жобаны) жазу және қорғау түрінде жүргізіледі.