8203 TKKEGN - Тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз етудің ғылыми негіздеріТамақтану технологиясы кафедрасы
Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы:
Тамақ қауіпсіздігінің негізгі мәселері. Тамақ өнімдерінің компоненттерінің қауіпсіздігі. Қоршаған ортаның зиянды факторлары. Ауыз су мен азық-түлік шикізатының ластануы. Қауіпті заттардың тамақ өнімдеріне түсу жолдары. Тамақ өндірісінде сапа мен қауіпсіздікті бақылау. ХАССП жүйесі. Гендік түрлендірілген өнімдер. Тамақ өнімдерінің гигиеналық және токсикологиялық сипаттамалары. Тамақтық қоспалардың түрлері мен қауіпсіздігі. Тамақтанудың экологиялық проблемалары.
Пәнді оқыту мақсаты:
Тамақ өнеркәсібінде тұтынушының басты талаптарының бірі – тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі өнім сапасының барлық аспектілерінің міндетті құрамдас бөлігі болып табылады. «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» Қазақстан Республикасының 2007 жылғы 21 шілдедегі №301 заңы қабылданып, соған байланысты адам өмірі мен денсаулығын, тұтынушылардың заңды мүдделерін және қоршаған ортаны қорғау үшін тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің құқықтық негіздері белгіленген. Аталған заң аясында тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін мемлекеттік бақылау және қадағалау генетикалық түрлендірілген объектілердің сапалық және сандық құрамдарын және зиянды қоспалар деңгейін айқындауға арналған зертханалардың, халықаралық талаптарға сәйкес мемлекеттік ветеринарлық-санитарлық және санитарлық-эпидемиологиялық сараптама зертханаларының қызметін ұйымдастыру болып табылады.
Жоғарыда аталған техникалық регламент және ҚР заңына сәйкес жалпылама тұтынуға арналған тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасына жоғары талаптар қою арқылы тамақтануды жақсартумен қатар еліміздің тұрғындарының денсаулығын да арттыруға мүмкіндік береді. Сондықтан аталған курс докторанттарды тамақ қауіпсіздігі саласындағы негізгі ережелермен таныстыруға, оны барлық деңгейде өндірісте қамтамасыз ету жолдарын үйретуге бағытталған.
Оқыту нәтижелері2:
ON5 Өндірісте тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне қауіп төндіретін қауіптерді талдау арқылы сәйкестендірілген алдын ала іс-шаралар қатерін анықтау
ON6 Технологиялық процестің сақталуын бақылауды жүзеге асыру; тамақ өнімдерін өндіру қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі іс-шараларды іске асыруға қатысу
Пререквизиттер:
Постреквизиттер:
8301 TPOHK Технологиялық процестер мен өндірістің халықаралық қауіпсіздігі
Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы:
ГМО-ны құру және пайдалану мәселелерін, тамақ өнімдерінің қауіптері мен қауіпсіздігін зерттеу
әлемде ГМО таралуы.
Пәнді оқыту мақсаты:
Өндірістегі азық-түлік қауіпсіздігіне қатер төндіретін қауіптерді талдау арқылы анықталған алдын ала әрекеттердің қатерлерін анықтау.
Оқыту нәтижелері2:
ON9 Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесінің тарихы мен шығу тегі, қауіпті факторды талдау жүйесі және бақылау сыни нүктелері, Алиментариус кодексі комиссиясының қызметі туралы білімді қолдану
ON11 Сапалы және қауіпсіз буып-түю материалдарын әзірлеуге және оларды өнімдерді өңдеудің технологиялық және санитарлық режимдерінде қолдануға, олардың сапасына қойылатын талаптарға қатысуға қабілетті
Пререквизиттер:
8202 GZA (PB) Ғылыми зерттеу әдістері
Постреквизиттер:
8301 TPOHK - Технологиялық процестер мен өндірістің халықаралық қауіпсіздігіТамақтану технологиясы кафедрасы
Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы:
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бойынша халықаралық жүйелер, ғылыми жұмыстарды жүргізуге, тағам өнімдерінің қауіпсіздігін анықтауға арналған тағам өнімдерінің және азық-түлік шикізаттарының халықаралық нормативтік құжаттары жайлы жұмыстар, докторлық диссертацияны жазуға арналған курс.
Пәнді оқыту мақсаты:
- Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің ұлттық және халықаралық жүйелерін және бағдарламаларын білу;
- тамақ өндірісінде ХАССП жүйесін енгізу жолдарын анықтау;
-азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің ұлттық жүйелері;
- тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджментінің халықаралық жүйесін талдау;
- НАССР жүйесіне сәйкес қауіп-қатердің түрлерін оқып-үйрену;
-тамақ қауіпсіздігінің Европалық жүйесін талдау.
Оқыту нәтижелері2:
ON7 Азық-түлік қауіпсіздігі менеджменті жүйесін жобалау және әзірлеу кезінде фундаменталды ғылымдар білімін пайдалану; азық-түлік өнімдеріндегі физика-химиялық, токсикологиялық, микробиологиялық қасиеттерін, оларды өңдеу тәсілдерін зерттеу бойынша ғылыми-зерттеу қызметін ұйымдастыруды білу
ON8 Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету құралдары мен талдаудың қазіргі заманғы шетелдік әдістерін талдау және қолдануға қабілетті
Пререквизиттер:
Постреквизиттер:
8301 TOKMZhZhZh - Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің менеджмент жүйесін жетілдіру және жобалауТамақтану технологиясы кафедрасы
Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы:
тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйесін дамыту, өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін басқару және олардың сапасына қойылатын талаптар, олардың биологиялық және тағамдық қауіпсіздігін қамтамасыз ету.
Пәнді оқыту мақсаты:
халықаралық мақұлданған НАССР жүйелі ұсынысты қабылау жөнінде немесе бақылаудың критикалық нүктесі және қауіпті факторлар жүйесіне талдау
Оқыту нәтижелері2:
ON10 НАССР жүйесі негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі жүйесін іске асыру
Пререквизиттер:
8203 TKKEGN Тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз етудің ғылыми негіздері
Постреквизиттер:
Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы:
педагогикалық практика жоғары оқу орнынан кейінгі кәсіптік білім берудің жоғары сапасына қол жеткізуге, теориялық білімді іске асыруға, ЖОО оқытушысының кәсіптік қасиеттерін дамытуға және педагогикалық қызмет пен білім беру саласында докторантура түлектерінің құзыреттерін қалыптастыруға бағытталған.
Пәнді оқыту мақсаты:
жоғары оқу орнында оқу процесін ұйымдастыруға қажетті кәсіби және тұлғалық құзыреттіліктерді қалыптастыру.
Оқыту нәтижелері2:
ON10 НАССР жүйесі негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі жүйесін іске асыру
ON11 Сапалы және қауіпсіз буып-түю материалдарын әзірлеуге және оларды өнімдерді өңдеудің технологиялық және санитарлық режимдерінде қолдануға, олардың сапасына қойылатын талаптарға қатысуға қабілетті
Пререквизиттер:
8401 TODDOKDGZJ Тағылымдамадан өтуді және докторлық диссертацияны орындауды қамтитын докторанттың ғылыми-зерттеу жұмысы I
Постреквизиттер:
Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы:
өзекті ғылыми мәселені зерттеуде тәжірибе жинақтау, сондай-ақ диссертацияны орындау үшін қажетті материалдарды таңдау
Пәнді оқыту мақсаты:
тамақ өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары туралы білім алу, ғылыми зерттеулер әдіснамасын меңгеру
Оқыту нәтижелері2:
ON8 Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету құралдары мен талдаудың қазіргі заманғы шетелдік әдістерін талдау және қолдануға қабілетті
ON9 Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесінің тарихы мен шығу тегі, қауіпті факторды талдау жүйесі және бақылау сыни нүктелері, Алиментариус кодексі комиссиясының қызметі туралы білімді қолдану
ON10 НАССР жүйесі негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі жүйесін іске асыру
Пререквизиттер:
8401 TODDOKDGZJIII Тағылымдамадан өтуді және докторлық диссертацияны орындауды қамтитын докторанттың ғылыми-зерттеу жұмысы III
Постреквизиттер: