Тамақ өндірістерінің технологиясы және биотехнология кафедрасы

«Тамақ өндірістерінің технологиясы және биотехнология» кафедрасында Болон үрдісінің қағидаларына, Қазақстандық еңбек нарығының талаптарына сәйкес құрылған 10 білім беру бағдарламасы бойынша бакалаврлар, магистранттар, PhD-докторанттарды көп деңгейлі дайындау жүзеге асырылуда. Кафедраның материалдық-техникалық негізі - бұл заманауи құрал- жабдықтармен жабдықталған зертханалар мен арнайы дәрісханалар.

Білім

Қазақстан Республикасының Білім беру Үкіметі, Білім және Ғылым Министрлігі және Жоғарғы оқу орындары бекіткен өзектендірілген сыртқы және ішкі нормативтік құжаттар негізінде жүзеге асырылады.

Толығырақ

Ғылым

Кафедраның ғылыми бағыттары: - Тамақ өнімдерінің, биологиялық белсенді және дәрілік препараттардың техника және технологияларын, сонымен қатар азық-түліктік қауіпсіздік саласында талдау әдістерін әзірлеу. - Жануар және өсімдік текті шикізаттарды қолдану арқылы функционалдық бағыттағы тамақ өнімдерінің технологиясын әзірлеу.

Толығырақ

Тәрбие

«Тамақ өндірістерінің технологиялары және биотехнология» кафедрасында тәрбие жұмысы кафедраның бекітілген стратегиялық даму жоспары және кураторлық топтар тәрбие жұмысының жоспарына сәйкес өткізіледі. Кафедра студенттері Қазақстанның студенттер альянсы, студенттік дебат клубы, көңілді тапқырлар клубы (КТК) қатарын әрдайым толықтыруда, университет, қала, облыс және Республика деңгейінде өткізілетін жарыстарға және конкурстарға белсенді қатысады.

Толығырақ

Білім беру бағдарламасы (ББ)

8D07202 - Тағам қауіпсіздігі

D111 Тамақ өнімдерін өндіру білім беру бағдарламаларының тобы 8D07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары білім беру саласына кіреді

Кіріспе

Семей қ. Шәкәрім атындағы университеттің КЕАҚ, инженерлік-технологиялық факультетінің «Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы және биотехнологиясы» кафедрасы 8D07202 - «Тағам қауіпсіздігі» білім беру бағдарламасы бойынша докторанттар даярлайды. "Тамақ қауіпсіздігі" мамандығы бойынша білім беру бағдарламасының мақсаты толыққанды сапалы кәсіптік білім алу үшін жағдайларды қамтамасыз ету, тамақ өнімдерінің сапасын бақылау және тамақ қауіпсіздігі саласында ғылыми-зерттеу, жалпы мәдени және кәсіптік құзыреттерді алу болып табылады
8D07202 - «Тағам қауіпсіздігі» даярлау бойынша білім беру процесінің аяқталуының негізгі критерийі білім алушылардың теориялық оқытудың кемінде 45 кредитін, сондай-ақ педагогикалық практиканың кемінде 10 кредитін, зерттеу практикасының 10 кредитін, ғылыми-зерттеу жұмысының 123 кредитін (оқу / ғылыми жұмыстың басқа да түрлерін), докторлық диссертация жазуға және қорғауға кемінде 12 кредитті меңгеруі болып табылады. Барлығы 180 кредит.
3 жыл.

Білім беру бағдарламасы шеңберінде даярлау бейінінің картасы

Білім беру саласының жіктелуі және коды
8D07 - Инженерные, обрабатывающие и строительные отрасли
Даярлау бағытының жіктелуі және коды
8D072 - Өндірістік және өңдеу салалары
Халықаралық стандарттық білім беру жіктеуішіндегі код
0720
Білім беру бағдарламасы тобының жіктелуі және коды
D111 - Тамақ өнімдерін өндіру
Білім беру бағдарламасының коды және атауы
8D07202 - Тағам қауіпсіздігі

Түлектің біліктілік сипаттамасы

Берілетін дәреже / біліктілік
8D07202 - «Тағам қауіпсіздігі» білім беру бағдарламасы бойынша PhD философия докторы
Кәсіп атауы / маманның қызметінің тізімі
Келесі лауазымдарды атқара алады:
* бас директор;
* ұйымның директоры (бастығы);
* ұйым директорының (бастығының) ғылыми жұмыс жөніндегі орынбасары;
* ғылыми хатшы;
* тамақ саласының ғылыми-зерттеу зертханасының меңгерушісі;
* ғылыми-өндірістік және әдістемелік орталықтарда;
* ҚР БҒМ және ҚР АШМ жүйесінің мемлекеттік кәсіпорындарында; сараптамалық және жобалау мекемелерінде;
* ҒЗИ, ҒӨО басшысы және жетекші маман, санитарлық қадағалау кәсіпорындарында, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылауды жүзеге асыратын мемлекеттік органдар мекемелерінде, тамақ бейініндегі өндірістік мекемелерде, ауыл шаруашылығы министрлігінің құрылымдық бөлімшелерінде;
* тамақ бейініндегі жоғары және орта оқу орындарында оқытушы;
* тендерлік негізде және әртүрлі азық-түлік және ауылшаруашылық қорларында және т. б. жобалар бойынша сарапшы.
СБШ (салалық біліктілік шеңбері) бойынша біліктілік деңгейі
8
Кәсіби қызмет саласы
PhD докторының кәсіби қызметінің саласы тамақ өнеркәсібінің барлық салалары, тамақ өнімдерін сертификаттау бойынша кәсіпорындар, санитарлық қадағалау бойынша кәсіпорындар, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылауды жүзеге асыратын мемлекеттік органдардың мекемелері, ғылыми - зерттеу ұйымдары, сондай-ақ әртүрлі меншік нысанындағы фирмалар, жоғары мекемелер болып табылады.
Кәсіби қызмет нысаны
- жоғары оқу орындары (Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті, Қазақ ұлттық аграрлық университеті, Қазақ мемлекеттік аграрлық-техникалық университеті).С. Сейфуллин атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті.Жәңгір хан атындағы Көкшетау мемлекеттік университетіШ. Уәлиханов);
-ғылыми-зерттеу институттары (Қазақ егіншілік және Өсімдік шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты, Топырақтану және агрохимия ҚазҒЗИ.У. Успанов, картоп және көкөніс шаруашылығы ҚазҒЗИ, күріш шаруашылығы ҚазҒЗИ, астық шаруашылығы ҚазҒЗИ.А. и. Бараева; Павлодар АШҒЗИ, Қарағанды СиР ҒЗИ және т. б.);
- ғылыми-өндірістік және әдістемелік орталықтар (ҚР Жер ресурстарын басқару агенттігінің ғылыми-өндірістік орталықтары, "Агрохимиялық қызметтің РҒӘО" ММ мекемелері және т. б.););
- ҚР БҒМ және ҚР АШМ жүйесінің мемлекеттік кәсіпорындары; сараптамалық және жобалау мекемелері,
- ауылшаруашылық құрылымдары, комитеттер, фирмалар және т.б. әр түрлі меншік нысандары.
- тамақ өнімдерін өндіру және бақылау жөніндегі кәсіпорындар, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылауды жүзеге асыратын мемлекеттік органдардың мекемелері.
Кәсіби қызмет түрлері
8D07202 - «Тағам қауіпсіздігі» білім беру бағдарламасының түлектері келесі кәсіби қызмет түрлерін орындай алады:
- санитарлық-эпидемиологиялық, өндірістік-технологиялық, ұйымдастырушылық-басқару, эксперименттік-зерттеу, білім беру (ғылыми және педагогикалық)
- санитарлық-эпидемиологиялық;
- өндірістік-технологиялық;
- ұйымдастырушылық-басқарушылық қызмет;
- эксперименттік-зерттеу;
- білім беру (ғылыми және педагогикалық).

Құзыреттерді қалыптастыру бойынша оқу модульдерінің картасы

Модуль 1.Тамақ өндірісінің практикасы мен теориясы

Модуль бойынша оқыту нәтижелері
жалпы және теориялық технологиялар мен техника, құбылыстарды талдау, синтездеу және бағалау үшін қолданбалы технологиялар мен техника, өндірісті технологиялық дайындау бойынша, азық-түлік шикізаты мен өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша әдістемелік және нормативтік материалдар білімін қолдану тамақтану

Модуль 2. Инновациялық білім

Модуль бойынша оқыту нәтижелері
НАССР жүйесін жоспарлаудың және енгізудің жалпы принциптерін қолдану

Модуль 3.Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджментінің қазіргі заманғы жүйелері

Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Азық-түлік қауіпсіздігі менеджменті жүйесін жобалау және әзірлеу кезінде фундаменталды ғылымдар білімін пайдалану; азық-түлік өнімдеріндегі физика-химиялық, токсикологиялық, микробиологиялық қасиеттерін, оларды өңдеу тәсілдерін зерттеу бойынша ғылыми-зерттеу қызметін ұйымдастыруды білу

Қорытынды аттестация

Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Қорытынды аттестаттау докторантураның білім беру бағдарламасының жалпы көлемінде кемінде 12 академиялық кредитті құрайды және диссертациялық жұмыс немесе мақалалар сериясы нысанында өткізіледі.