Тамақ өндірістерінің технологиясы және биотехнология кафедрасы

«Тамақ өндірістерінің технологиясы және биотехнология» кафедрасында Болон үрдісінің қағидаларына, Қазақстандық еңбек нарығының талаптарына сәйкес құрылған 10 білім беру бағдарламасы бойынша бакалаврлар, магистранттар, PhD-докторанттарды көп деңгейлі дайындау жүзеге асырылуда. Кафедраның материалдық-техникалық негізі - бұл заманауи құрал- жабдықтармен жабдықталған зертханалар мен арнайы дәрісханалар.

Білім

Қазақстан Республикасының Білім беру Үкіметі, Білім және Ғылым Министрлігі және Жоғарғы оқу орындары бекіткен өзектендірілген сыртқы және ішкі нормативтік құжаттар негізінде жүзеге асырылады.

Толығырақ

Ғылым

Кафедраның ғылыми бағыттары: - Тамақ өнімдерінің, биологиялық белсенді және дәрілік препараттардың техника және технологияларын, сонымен қатар азық-түліктік қауіпсіздік саласында талдау әдістерін әзірлеу. - Жануар және өсімдік текті шикізаттарды қолдану арқылы функционалдық бағыттағы тамақ өнімдерінің технологиясын әзірлеу.

Толығырақ

Тәрбие

«Тамақ өндірістерінің технологиялары және биотехнология» кафедрасында тәрбие жұмысы кафедраның бекітілген стратегиялық даму жоспары және кураторлық топтар тәрбие жұмысының жоспарына сәйкес өткізіледі. Кафедра студенттері Қазақстанның студенттер альянсы, студенттік дебат клубы, көңілді тапқырлар клубы (КТК) қатарын әрдайым толықтыруда, университет, қала, облыс және Республика деңгейінде өткізілетін жарыстарға және конкурстарға белсенді қатысады.

Толығырақ

Білім беру бағдарламасы (ББ)

8D07201 - Азық-түлік өнімдерінің технологиясы

D111 Тамақ өнімдерін өндіру білім беру бағдарламаларының тобы 8D07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары білім беру саласына кіреді

Каталог элективных дисциплин
Рабочий учебный план
Образовательная программа
План развития ОП

Кіріспе

Пәннің (курстың) оқу бағдарламасы негізгі білім беру бағдарламасының міндетті құрамдас бөлігі болып табылады. Әрбір пәннің (курстың) бағдарламасы нақты маманды даярлаудың бірыңғай мақсатты орындауға бағытталған және базалық оқу-әдістемелік құжат болып табылады. Оқу үдерісін ұйымдастырудың модульдік жүйесін енгізу оқу пәндерінің бағдарламаларын жасауға, олардың құрылымы мен мазмұнына ерекше талаптар қояды. Оқу пәнінің бағдарламасы тиісті сатыны (деңгейін) көрсете отырып, жоғары кәсіптік білімнің әрбір бағыты (мамандығы) үшін әзірленеді.
8D07201 «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» білім беру бағдарламасы бойынша білім беру процесінің аяқталуының негізгі критерийі, білім алушыларға теориялық оқытудың кемінде 45 кредит, соның ішінде педагогикалық практиканың кемінде 10 кредитін, зерттеу практикасының 10 кредитін, ғылыми-зерттеу жұмысының 123 кредит, докторлық диссертацияны жазу мен қорғауға кемінде 12 кредит игеру болып табылады. Барлығы 180 кредит.
3 жыл.

Білім беру бағдарламасы шеңберінде даярлау бейінінің картасы

Білім беру саласының жіктелуі және коды
8D07 - Инженерные, обрабатывающие и строительные отрасли
Даярлау бағытының жіктелуі және коды
8D072 - Өндірістік және өңдеу салалары
Халықаралық стандарттық білім беру жіктеуішіндегі код
0720
Білім беру бағдарламасы тобының жіктелуі және коды
D111 - Тамақ өнімдерін өндіру
Білім беру бағдарламасының коды және атауы
8D07201 - Азық-түлік өнімдерінің технологиясы

Түлектің біліктілік сипаттамасы

Берілетін дәреже / біліктілік
8D07201 - Азық-түлік өнімдерінің технологиясы білім беру бағдарламасы бойынша PhD философия докторы
Кәсіп атауы / маманның қызметінің тізімі
Мына қызмет лауазымдарында жұмыс істей алады:
• бас директор;
• ұйым директоры (бастығы) ;
• ғылыми жұмыс жөніндегі ұйым директорының (бастығының) орынбасары;
• ұйымның бас инженері;
• ғылыми хатшы;
• тамақ саласының ғылыми-зерттеу зертханасының меңгерушісі;
• ҒЗИ, ҒӨО, тамақ саласы өндірістік мекемелердің, ауыл шаруашылығы министрлігінің құрылымдық бөлімшелерінің басшысы және жетекші маманы;
• тамақ саласы жоғары және орта оқу орындарында оқытушы;
• әр түрлі меншік нысанындағы ауыл шаруашылығы құрылымдарында, аграрлық бейіндегі өндірістік мекемелерде, жер және аумақтық комитеттерде маман;
• тендерлік негізде және әртүрлі азық-түлік және ауыл шаруашылығы қорларында орындалатын жобалардағы сарапшы және т. б.
СБШ (салалық біліктілік шеңбері) бойынша біліктілік деңгейі
Кәсіби қызмет саласы
PhD докторының кәсіби қызметінің саласы қайта өңдеу өнеркәсібінің барлық салалары, тамақ өнімдерін сертификаттау кәсіпорындары, санитарлық қадағалау кәсіпорындары, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылауды жүзеге асыратын мемлекеттік органдардың мекемелері, ғылыми - зерттеу ұйымдары, сондай-ақ әртүрлі меншік нысанындағы фирмалар, жоғары мекемелер болып табылады.
Кәсіби қызмет нысаны
- жоғары оқу орындары (Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті, Алматы технологиялық университеті, Қазақ ұлттық аграрлық университеті, С. Сейфуллин атындағы Қазақ мемлекеттік аграрлық-техникалық университеті, Жәңгірхан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті және т. б.);
- ғылыми-зерттеу институттары (Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты, Қазақ жеміс шаруашылығы және жүзім шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты, Қазақ егіншілік және Өсімдік шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты, Қазақ топырақтану және агрохимия ғылыми-зерттеу институты.У. Успанова, картоп және көкөніс шаруашылығы ҚазҒЗИ, күріш шаруашылығы ҚазҒЗИ, Қазақ астық шаруашылығы ҚазҒЗИ.А. И. Бараева; Павлодар АШҒЗИ, Қарағанды ЖІЖ ҒЗИ және т. б.);
- ғылыми-өндірістік және әдістемелік орталықтар;
- ҚР БжҒМ және ҚР АШМ жүйесінің мемлекеттік кәсіпорындары; сараптау және жобалау мекемелері,
- ауыл шаруашылық құрылымдар, комитеттер, фирмалар және т.б.
- тамақ өнімдерін өндіру және бақылау кәсіпорындары, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылауды жүзеге асыратын мемлекеттік органдардың мекемелері.
Кәсіби қызмет түрлері
Білім беру бағдарламасының түлектері – азық-түлік өнімдерінің технологиясы келесі кәсіби қызмет түрлерін орындай алады:
өндірістік-технологиялық;
ұйымдастырушылық-басқарушылық;
эксперименттік-зерттеу білім беру (ғылыми және педагогикалық).

Құзыреттерді қалыптастыру бойынша оқу модульдерінің картасы

Модуль 1.Тамақ өндірісінің практикасы мен теориясы

Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Зерттеу жұмыстарын жазу және сабақ өткізу кезінде академиялық және ғылыми-техникалық салада жазбаша байланыс мүмкіндіктерін пайдаланады;

Модуль 2. Инновациялық білім

Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Ғылыми зерттеулердің нәтижелері мен оларды қолдану шекараларын түсіндіреді

Модуль 3. Ғылыми-зерттеу, технологиялық білім

Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Қазіргі заманғы теориялар мен талдау әдістері негізінде академиялық тұтастықты сипаттайтын өзіндік ғылыми зерттеу жүргізу.

Қорытынды аттестация

Модуль бойынша оқыту нәтижелері
Қорытынды аттестаттау докторантураның білім беру бағдарламасының жалпы көлемінде кемінде 12 академиялық кредитті құрайды.